Optical low path filter

Wat is een optisch laagdoorlaatfilter?
met dank aan Nikon.nl

Een optisch laagdoorlaatfilter (OLPF) wordt ook wel een anti-aliasing filter genoemd. Het filter is in veel digitale camera´s ingebouwd en bevindt zich direct vóór de beeldsensor. De voornaamste functie van het laagdoorlaatfilter (OLPF) is het tegenhouden van beeldgegevens met een hoge frequentie en het verminderen van de effecten van moiré en valse kleuren die worden veroorzaakt door golven met een hoge frequentie in het beeld. Moiré doet zich voor in onderwerpen met herhalende details, bijvoorbeeld in patronen van textiel en kleding of in de sterke verticale lijnen van architectuur. Omdat deze patronen in de natuur niet voorkomen, doen moiré en valse kleuren zich zelden voor bij landschaps- en natuurfotografie.

Het laagdoorlaatfilter (OLPF) bestaat doorgaans uit twee birefractieve plaatjes en één golflengteplaatje. Het licht wordt gesplitst terwijl het door de birefractieve plaatjes op de beeldsensor valt (zie hieronder). Voor betere kleurreproductiekenmerken wordt bovendien gebruikgemaakt van een IR-coating, een AR-coating en een IR-absorptieglas.

low path

Bij digitale camera´s die geen laagdoorlaatfilter (OLPF) hebben, kunnen beeldgegevens met een hoge frequentie worden vastgelegd, wat scherpere beelden oplevert. Maar dit betekent ook dat afhankelijk van het onderwerp en de opnameomstandigheden moiré en valse kleuren enigszins waarneembaar zullen zijn. Digitale camera´s worden echter steeds vaker voorzien van beeldsensoren met een hogere resolutie. Omdat sensoren met een hoge resolutie een groter aantal pixels bevatten met een lagere pixeldichtheid, treden moiré en valse kleuren minder vaak in beelden op. En dat biedt dan weer meer mogelijkheden om het laagdoorlaatfilter (OLPF) bij camera´s met een hoge resolutie te verwijderen en zo te profiteren van scherpere beelden.

Digitale camera´s zijn ontworpen om met behulp van de beeldsensor de best mogelijke prestaties qua kleurreproductie te bieden. Daarom moet bij het ontwerp van de camera rekening worden gehouden met de scherpte van het beeld en de noodzaak van een bepaalde mate van onderdrukking van moiré en valse kleuren.