Monitor-Kalibratie

Kalibratie voor de juiste kleurweergave

Wees er bwust van dat foto’s op deze site zeer afhankelijk zijn van de helderheid en contrastinstelling van uw monitor. Om dit handmatig op te lossen is bovenstaande grijstintenbalk geplaatst. Indien uw monitor qua helderheid en contrast juist staat kunt u elk percentage grijs los van de ander zien. B.v. duidelijk verchil tussen 40% en 50% en 90% en 100%. Zoniet, dan op z’n minst die basisinstellingen corrigeren, veel plezier met de foto’s!

greyscal

DeColorMunki is een kalibratie hulpmiddel om zowel het beeldscherm als de output van de printer te kalibreren. Verder is het met de ColorMunki mogelijk om een exacte RGB waarde voor een kleur van een object te meten, zodat je die kleur kunt gebruiken in beeldbewerkingen. ColorMunki is een fotospectraalmeter en meet daarom de kleuren spectraal.
Dit in tegenstelling tot andere vergelijkbare producten (colorimeters) die kleurinformatie via emulatie omzetten – waardoor de ColorMunki veel nauwkeuriger is.

Het aansluiten van de ColorMunki gebeurt via een USB2.0 aansluiting. Als het apparaat is aangesloten kun je beginnen de software te installeren. Deze installatie verloopt op Windows computer vlekkeloos en als het klaar is, kun je beginnen met het kalibratie proces.  2 beeldschermen zijn voor de software van de ColorMunki geen bezwaar. Met het grootste gemak kies je in de software voor een van de beeldschermen waarna je een aantal instellingen moet opgeven, zoals of u wel of niet de helderheid en het contrast van het beeldscherm ook wilt afstellen. Uiteraard wil je dit want je wilt de best mogelijke afstelling van je apparatuur hebben, dus aan de slag.

cm-2

Om het beeldscherm te kalibreren is het eerst noodzakelijk om het contrast en de helderheid van het beeldscherm goed in te stellen.
Hierbij word je geholpen door de ColorMunki. Elke stap wordt verklaard.

Nadat dit gedaan is en de beeldschermen de juiste helderheid en contrast instellingen hebben, kun je beginnen met de echte kalibratie. Hiervoor hoef je eigenlijk niets te doen, want dit gaat volledig automatisch. Het beeldscherm neemt een aantal kleuren aan en laat die verschillen in helderheid waarna uiteindelijk de Software van de ColorMunki zegt dat het klaar is en dat het beeldscherm gekalibreerd is. Optioneel kunn je nog kiezen wanneer we er opnieuw aan moet worden herinnerd. De hele cyclus herhaal je voor het tweede beeldscherm waarna ook die perfect gekalibreerd is. Daarna is het tijd om de printer te kalibreren.

cm-3

Het kalibreren van de printer gebeurt op een iets andere manier. Om te beginnen moet je twee test stroken afdrukken.
De eerste teststrook komt vanzelf uit de printer als we met het kalibratie proces beginnen,

CMP_ScanningRGB_Lo

dan volgt een controle waarbij de kleuren moeten worden ingescant met de ColorMunki en daarna volgt een tweede afdruk met wat minder contrastrijke kleuren, die ook weer moeten worden ingescant met de ColorMunki. Als dit alles gedaan is, wordt er een profiel gemaakt welke je kunt gebruiken in bijvoorbeeld Photoshop om de printer mee in te stellen.
Het is natuurlijk heel belangrijk dat je printer altijd met hetzelfde papier werkt, althans met één profiel. Als je met meerdere papiersoorten werkt, moet je dus ook meerdere profielen maken zodat je altijd het juiste profiel gebruikt bij de juiste papiersoort.
Conclusie is dat de ColorMunki zijn werk goed doet. De beeldschermen zijn zeer goed ingesteld. Qua printer kalibratie ook tevreden.
De printer gaf precies de output die je moet hebben. Een top-oplossing voor monitor en printer!

De nieuwe versie….

X-Rite i1 Display Pro

De X-Rite i1 Display Pro is de ultieme oplossing voor creatieve perfectionisten die de volgen eisen hebben: snelheid, veel opties en flexibiliteit om de juiste kleurnauwkeurigheid te bereiken.

Kleur perfectionisten weten dat het cruciaal is om met een goed gekalibreerd en geprofileerd beeldscherm te werken voor een efficiënte digitale workflow. Zo bent u minder tijd kwijt aan het perfectioneren van de kleurnauwkeurigheid en komt de afbeelding op het scherm overeen met de uiteindelijke print.

De X-Rite i1Display bevat nu nieuwe technologisch geavanceerde filter-en optische systemen, verbazingwekkend snelle meting snelheid en ongeëvenaarde kleurnauwkeurigheid op alle moderne display-technologieën zoals LED & Wide Gamut LCD’s.

Het ultra-moderne ergonomische ontwerp bevat drie functies – omgevingslicht meting, monitor profilering, en projector profilering – in een zeer strak, compact en volledig geïntegreerd apparaat.

xrite-2xrite

Kenmerken:

 • Technologisch geavanceerd en ergonomisch multifunctioneel meetinstrument
 • Next generation i1Profiler software voor het kalibreren en profileren van alle moderne laptop, desktop monitor en projector technieken
 • Ondersteunde broadcast video standards: NTSC, PAL SECAM, en ITU-R Rec.BT.709
 • Oneindige controle over witpunt, helderheid, contrastverhouding, gamma en meer
 • Meerdere beeldschermen en werkgroep profilering
 • Intelligente Iteratieve Profiling – een adaptieve technologie die meet en analyseert de kleur mogelijkheden van elke unieke weergave voor een grotere nauwkeurigheid van het profiel
 • Profieloptimalisatie – creëer unieke patch sets voor een optimaal resultaat
 • Profieloptimalisatie – creëren unieke patch sets voor een optimaal resultaat
 • X-Rite Flare Correct – meting en compensatie van schermoppervlak schittering
 • PANTONE spotkleur optimalisatie
 • Handig geïntegreerde statiefbevestiging voor projector profilering in grotere zalen

maar dus met de Color true-app ook op je smartphone.. 

xrite on smartphone

of tablet

xrite on tablet

Meerdere camera-body’s dan is dit de oplossing: X-rite ColourChecker Passport

colorchecker-passport

Het eerste stand-alone camera ICC profileringsysteem
De ColorChecker Passport is een essentiele tool voor iedere fotograaf en biedt u voor het eerst een stand-alone camera DNG profileringsysteem en een RAW workflowoplossing voor gebruik met diverse bewerkingsprogramma’s die met RAW bestanden kunnen werken.

De ColorChecker Passport bestaat uit drie fotografische referentiekaarten die in een stevig klein mapje zitten en die u handig kunt mee nemen + plus een camera calibratie software DVD, waarmee u handig uw kleuren kunt beheren en u zich volledig kunt toeleggen op het creatieve proces.
Beeldverbetering Target – Beheer uw beelden in een muisklik. Met deze referentiekaart kunt u handig de hoge lichtwaarden en schaduwpartijen evalueren met diverse koele en warme wittinten in de referentiekaart.
Classic Target – de bekende 24 vaks kleurreferentiekaart voor het kunnen aanmaken van cameraprofielen en het beoordelen van specifieke kleuren.
Witbalanskaart – een nieuwe witbalanskaart voor nog beter beheer van uw grijstinten

Met de ColorChecker Passport wordt ook een camera kalibratie software pakket meegeleverd waarvoor u de 24-vlaks kleurenkaart kunt gebruiken en waarmee u eigen camera DNG profielen kunt aanmaken, de software wordt geleverd als een losse applicatie of als plug-in voor Adobe Lightroom 2.

De ColorChecker Passport is een uitstekende tool voor iedere serieuze fotograag en biedt u vele functies en mogelijkheden, waaronder:
Eigen DNG profielen voor alle digitale camera’s
Verbeter uw beelden binnen uw RAW workflow
Met de Batch-proces optie kunt u beelden koppelen aan profielen
Nieuwe witbalanskaart
Compact, handig en netjes in een robuuste behuizing
Losse DNG profileringsapplicatie op DVD
Plug-in voor Adobe Lightroom 2

colorchecker

Links vaal, rechts correct!

Colormunki-passport

En waarom is dit nodig?

Indien onderstaande foto de huidige staat is, (alleen te donker)

P2096614-3

maar de foto wordt op de monitor weergegeven als onderstaand
(licht genoeg maar veel te verzadigd in het groen)

P2096614-2

hoe kun je dan het onderstaande, juiste, resultaat bereiken?

Dat is dus met een verkeerde weergave onmogelijk!

P2096614