Adobe Lightroom 5 en 6 Classic & CC

Ik denk dat haast iedereen (die wat met fotografie te maken heeft) het programma Photoshop wel kent.
Photoshop vraagt studie, en heeft een steile leercurve.
Daarnaast is er nu ook Adobe Photoshop Lightroom. Alweer de versie 8.0! Versie Lightroom Classic
Lightroom werkt meer intuïtief en is daardoor gemakkelijker onder de knie te krijgen.

Natuurlijk is het gemakkelijk om met de fotokaartje naar de dichtstbijzijnde Kruidvat te gaan en daar je foto’s te laten afdrukken.
Dan krijg je een doorsnee kwaliteit met gemiddelde kleurkwaliteit en uitsnede maar daarmee doe je jezelf echt tekort.
En erg jammer van die dure camera en je kansen op een mooiere foto!

Daarom Lightroom 5 of 6 of CC

Wat is Adobe Photoshop Lightroom

Klik hier voor de site van Adobe over Lightroom en zie wat Adobe er over verteld!

Je kunt op internet vast nog een stand-alone versie van rond de € 100,- vinden….

De abonnementsvorm is de zekere manier van onbekommerd en ondersteund Photoshop en Lightroom zeker werkend op je pc te krijgen!

Kijk ook wat ze op youtube er over vertellen hier!

Lightroom

Adobe Photoshop Lightroom, of kortweg Lightroom is een software programma voor het beheren, bewerken en afdrukken van je foto’s.

Met het programma kun je het gehele proces dat je foto’s doorlopen op je computer beheren. Het wordt hierom ook wel ‘workflow’ software genoemd.

Hoewel de meeste fotografen het programma wel zullen kennen,
kan ik me voorstellen dat niet iedereen precies weet waarvoor je Lightroom kunt gebruiken.
Het is echter een interessant programma om als (hobby) fotograaf naar te kijken omdat het je kan helpen sneller te werken.

Vooral wanneer je vele duizenden foto’s beheert, dan kan Lightroom je wellicht veel werk besparen. Ook het gebruik van Photoshop wordt dankzij Lightroom minder noodzakelijk.
Als je weinig extreme bewerkingen doet dan zou je zelfs helemaal zonder Photoshop kunnen en alleen met Lightroom kunnen werken.

Om het gebruik van Lightroom uit te leggen zal ik de verschillende stappen beschrijven die je als (hobby)fotograaf na een fotosessie kunt doorlopen op je computer.

Importeren
Wanneer je thuis komt na een fotosessie kopieer je de gemaakte foto’s naar je computer. Dit kan al middels Lightroom met de importeerfunctie.
Je kunt eenmalig de structuur bepalen waarin je de foto’s wilt archiveren en Lightroom zal voortaan deze structuur (bijvoorbeeld op datum) aanhouden bij het kopieren van je foto’s.
Je kunt meteen trefwoorden toevoegen die slaan op de inhoud van deze import.

Selecteren
Na het importeren moet je de mislukte foto’s uit van je fotosessie verwijderen en de beste foto’s selecteren.
Binnen Lightroom kun je snel door je foto’s bladeren en deze met behulp van sneltoetsen direct goed- of afkeuren. Je kunt dit doen aan de hand van thumbnails
(waarvan je de maat zelf kunt instellen) of -in mijn ogen beter- op basis van beeldvullende foto’s.

Gebruik de letter P om een foto goed te keuren en de letter X om een foto af te keuren.
Heb je per ongeluk een verkeerde keuze toegewezen dan kun je met de letter U terug naar een ongeselecteerde staat.
Helemaal handig wordt het wanneer je de Caps Lock toets aan zet; elke keer dat je een foto selecteerd of afwijst ga je automatisch door naar de volgende foto.
Je kunt ook aan elke foto een waardering toewijzen in de vorm van 0 tot 5 sterren.
Een systeem dat hierbij handig werkt is alleen de echte top foto’s met 5 sterren te waarderen. De rest waarderen is minder de moeite.
Wanneer je later je topfoto’s terug kijkt zal het vaak voorkomen dat je een topfoto van destijds inmiddels minder bijzonder vind.
Je kunt deze dan 4 of 3 sterren geven. Zo houdt je het overzicht van je topfoto’s actueel.
Trefwoorden toewijzen
Nadat je de foto’s geselecteerd hebt kun je trefwoorden toevoegen aan de foto’s.
Dat kan natuurlijk ook al daarvoor (bij het importeren kun je zelfs al een paar algemene trefwoorden toewijzen).
Het heeft echter weinig nut trefwoorden toe te wijzen aan foto’s die je toch niet de moeite waard vind. Vandaar dat je het beter achteraf kunt doen.

Als je een trefwoord toe voegt, denk dan vooraf goed na over de trefwoorden die je gaat gebruiken.
Je kunt ook met hoofdgroepen werken, zo kun je een trefwoord ‘portretten’ aanmaken met daarin de namen van de personen die je op de foto hebt gezet.
Het mooie van trefwoorden is dat je er achteraf op kunt zoeken. Zo vind je razendsnel alle foto’s van oom Piet terug wanneer je die nodig hebt.

Je kunt trefwoorden ook aan meerdere foto’s tegelijk toevoegen. Selecteer alle foto’s met tante Sjaan erop en wijs met één handeling het bijbehorende trefwoord toe aan de foto’s.
Ook kun je eerder gebruikte trefwoorden toewijzen aan andere foto’s door simpelweg het trefwoord aan te vinken.

Collecties aanmaken
Een stap verder kun je gaan wanneer je collecties gaat aanmaken. Vooral interessant zijn de slimme collecties die sinds Lightroom 2 beschikbaar zijn.
Deze collecties kun je aanmaken aan de hand van één of meerdere regels en worden automatisch bijgewerkt.

Zo kun je bijvoorbeeld een slimme collectie aanmaken die alle foto’s met het trefwoord ‘portretten’ bevatten en minstens een waardering van 5 sterren hebben.
Met deze slimme collectie heb je altijd een overzicht van je beste portretfoto’s.

Ontwikkelen
Waarschijnlijk doe je dit in de praktijk tussendoor al (eventueel met behulp van Quickdevelop), maar je kunt je foto’s binnen Lightroom uitgebreid onder handen nemen.
Denk hierbij aan het instellen van de witbalans, uitvoeren van kleurcorrecties, omzetten naar zwart-wit of duo-tone, weghalen van onvolkomendheden en dergelijke.

De bewerkingsmogelijkheden binnen Lightroom zijn al behoorlijk groot en worden met elke versie groter.
Met behulp van de ‘local adjustment brush’ kun je ook al aanpassingen doen op slechts een gedeelte van een foto.
Een beetje te vergelijken met het gebruik van lagen binnen Photoshop.

Kaart
Kies je Kaart dan opent een Google Maps kaart (de gebruikelijke Hybride, wegen en satellietkaart, maar ook terrein en licht en donker) waarop je bestaande foto’s kunt zien en handmatig nieuwe foto’s kunt plaatsen.
Zodra je de foto plaatst wordt de GPS informatie in de metadata gezet, handig als je een foto naar Flickr of een andere site die GPS data kan uitlezen exporteert.

Boek
Ook Boek is nieuw in Lightroom 4, een toevoeging waar veel mensen lang op hoopten.
Aperture heeft van het begin altijd beschikt over een zeer uitgebreide boek module met mogelijkheid direct boeken te bestellen,
bij Lightroom vergde dat een groot uithoudingsvermogen om zo een heel boek te maken en de Afdruk module was daar eigenlijk te beperkt voor.

Presentatie
In de module Presentatie kunt u presentaties maken waarmee u foto’s op het scherm kunt presenteren onder begeleiding van muziek en overgangen. De linkerdeelvensters bevatten een lijst met presentatiesjablonen en een voorvertoning van hun lay-outs. De dia-editor geeft de foto’s in een diasjabloon weer in het midden van de werkruimte. De werkbalk onder de dia-editor bevat de besturingselementen voor een voorvertoning van de presentatie, voor het verfijnen van de selectie en voor het toevoegen van tekst aan dia’s. De rechterdeelvensters bevatten besturingselementen waarmee u kunt opgeven hoe foto’s worden weergegeven in de sjabloonlay-out en waarmee u de sjabloon kunt aanpassen, tekst kunt toevoegen aan de dialay-out en afspeelinstellingen kunt selecteren.

Webmodule
In de module Web kunt u webfotogalerieën maken. Dit zijn websites met miniatuurafbeeldingen die een koppeling vormen naar grotere versies van de foto’s. In de linkerdeelvensters van de module Web in Lightroom ziet u een lijst sjablonen en een voorvertoning van de bijbehorende paginalay-outs. Afbeeldingen worden weergegeven in het middelste deelvenster dat automatisch wordt bijgewerkt als u wijzigingen aanbrengt. U kunt hier ook navigeren tussen de indexpagina en de andere pagina’s in uw webfotogalerie. De rechterdeelvensters bevatten besturingselementen waarmee u kunt opgeven hoe de foto’s worden weergegeven in de sjabloonlay-out en waarmee u de sjabloon kunt aanpassen, tekst aan de webpagina kunt toevoegen, een voorvertoning van de webgalerie in een browser kunt weergeven en waarmee u instellingen kunt opgeven voor het uploaden van de galerie naar een webserver.

Presets
Bij ontzettend veel onderdelen binnen Lightroom (zoals binnen de ontwikkel module) kun je werken met voorinstellingen.
Deze voorinstellingen maken het je nog makkelijker om razendsnel foto’s te bewerken. Presets (voorinstellingen) zijn ook uitwisselbaar, op internet zijn dus voldoende presets te vinden.

Je kunt een bewerking ook eenvoudig uitvoeren over meerdere foto’s. Bijvoorbeeld een witbalans aanpassing.
Ook handig wanneer je per ongeluk al je foto’s een stop onderbelicht hebt geschoten; |
de correctie maak je op één foto en kopieer je naar alle onderbelichte foto’s.

Exporteren
Na alle voorgaande stappen is het erg eenvoudig om een deel of alle foto’s uit te voeren zodat je ze aan een klant kunt aanleveren.
Je kunt behalve exporteren ook direct vanuit Lightroom afdrukken, een diavoorstelling maken of een website opzetten met je foto’s.
Conclusie
Het heeft voor mijzelf ook even geduurd voordat ik overtuigd was van het praktische nut van Lightroom.
Tegenwoordig gebruik ik het echter voor al mijn fotosessies en ik open Photoshop nauwelijks meer.
Het afwerken van een serie foto’s gaat binnen Lightroom 5 of 6 erg gemakkelijk en snel!

Lightroom is redelijk eenvoudig om te leren (zeker in vergelijking met Photoshop),
maar biedt ruim voldoende functionaliteiten om er jaren zoet mee te zijn.

VEEL PLEZIER MET DIT PRACHTIGE ZEER DUIDELIJKE PROGRAMMA!

De portfolio’s in deze site zijn b.v. ook gebouwd met de Lightroom Webmodule, na 5 weken les kun je dit zelf ook!